Benvinguts a la vuitena setmana del tercer trimestre. Una setmana
on repassarem els diferents aliments que existeixen i que hem de tenir en
compte a l’hora de portar una alimentació saludable.
Abans d’introduir-nos directament en el món dels aliments, volem
conscienciar a les vostres famílies i a vosaltres mateix que la importància d’una
alimentació saludable s’ha d’incloure dintre d’un concepte global de salut i
benestar, juntament amb l’activitat física i l’esport, l’aprenentatge i la
gestió emocional.
Una alimentació saludable és fonamental per al correcte
desenvolupament i per a la prevenció de malalties. En definitiva “som el que
mengem”, però com diu Claude Fischler “si som el mengen però no sabem què
mengem, com sabem qui som?”
Per aquest motiu és important començar per conèixer els
principals grups d’aliments: làctics, carn i peix, ous, fècules (cereals,
patates, llegums), fruites i verdures, greixos i sucres.
Els aliments també es poden classificar segons el seu origen:
animal, vegetal o mineral.
Als establiments alimentaris podem trobar diferents
presentacions de cadascun dels aliments: frescos, congelats, cuinats, etc
Els nutrients i les seves funcions.
Què són els nutrients?
1. Els nutrients són substàncies indispensables per a la vida que
l’organisme aprofita dels aliments.
2. En cada aliment predomina un nutrient o un altre, i per això té
tanta importància seguir una alimentació variada i equilibrada.
3. Els nutrients es poden classificar, segons la seva funció en:
. Constructors:
construeixen els músculs i els ossos i renoven les parts que creixen
constantment.
. Energètics: proporcionen l’energia necessària per a
desenvolupar les tasques diàries.
. Reguladors: regulen el funcionament del cos.
2. Les proteïnes poden ser d’origen animal o vegetal.
Fem un repàs dels aliments que formen la piràmide de
l’alimentació i en quina mida cal consumir-los.
Recordeu que un esmorzar saludable inclou:
1- Lactis, cereals i fruita.
2- L’esmorzar es reparteix entre el desdejuni, que és el que mengem
a casa de bon matí, i el que prenem a l’escola.
3- És tant important quines classes d’aliments prenem per a
esmorzar, com la quantitat menjada.
4- Un bon esmorzar té com a principals avantatges:
. Recuperar l’energia perduda després d’haver dormit durant
hores sense haver ingerit cap aliment.
. Contribuir a l’equilibri alimentari i a una assimilació més
regular i més eficaç dels nutrients.
. Evitar el cop de cansament a mig matí.
. Assegurar una bona forma i millorar l’atenció i l’eficàcia a
classe.
. Controlar el pes, gràcies a una alimentació més equilibrada i
regular.
. Afavorir un bon nivell de sucre en sang i la millora del
rendiment.
LA PARAULA DE LA SETMANA.
Repte matemàtic.
A més a més
Matemàtiques.
Llengua Catalana.
TANGRAM
Ets capaç de resoldre aquest missatge
secret? Et dono una pista: INICIALS
Recordeu!
Mireu els blogs de les diferents especialitats (Anglès, Ed. Física, Reforç, S.L). A cadascun d’ells trobareu les corresponents propostes de la setmana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada